Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Κρακελέ δύο συστατικών ~ 2 step cracle

Μια από τις πιο κλασικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε στα έργα μας με decoupage είναι το κρακελέ (cracle). Με την τεχνική αυτή δίνουμε την εικόνα του «σπασμένου» στο έργο μας. Υπάρχουν δυο ειδών κρακελέ: το κρακελέ ενός συστατικού και το κρακελέ δυο συστατικών.

Το κρακελέ ενός συστατικού χρησιμοποιείται πάνω σε ακρυλικά χρώματα και όταν «σκάει» φαίνεται το από κάτω χρώμα ή το υλικό του αντικειμένου.

Από την άλλη, το κρακελέ δύο συστατικών γίνεται αφού έχουμε ολοκληρώσει τη decoupage στο έργο μας και έχουμε βερνικώσει.

Το κρακελέ δυο συστατικών βρίσκεται πάντα σε δύο μπουκαλάκια τα οποία αναγράφουν πάνω τους το νούμερο 1 και το νούμερο 2.

Για να ξεκινήσουμε να κρακελάρουμε, διαλέγουμε ένα καθαρό, μαλακό και φαρδύ πινέλο και απλώνουμε το «Step 1» στο έργο μας με αρκετή ποσότητα, ώστε να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη στρώση. Προσέχουμε όμως να μην στάζει το υλικό μας, ειδικά αν δουλεύουμε σε κάθετες επιφάνειες. Δεν πιέζουμε πολύ το πινέλο. Όσο πιο παχιά στρώση απλώσουμε, τόσο πιο μεγάλα και βαθιά σπασίματα θα γίνουν. Στη συνέχεια περιμένουμε αρκετή ώρα, για να στεγνώσει το αντικείμενό μας. 

Ανάλογα με την θερμοκρασία μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να στεγνώσει (όσο πιο κρύο τόσο πιο πολύ αργεί). Ωστόσο, καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε πιστολάκι γιατί θα γίνουν πολλά, μικρά σκασίματα.

Όταν πια η επιφάνειά μας έχει στεγνώσει τελείως με ένα άλλο πινέλο στεγνό και καθαρό απλώνουμε το «Step 2» με απαλές κινήσεις. Αφού το απλώσουμε περιμένουμε, για να στεγνώσει.

Όταν στεγνώσει, τα σκασίματα θα έχουν γίνει ωστόσο είναι δύσκολο να φανούν παρά μόνο από πολύ κοντά, γιατί είναι διάφανα. Για να μπορέσουμε να τα αναδείξουμε πρέπει να τα «γεμίσουμε». Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, για να τα γεμίσουμε: πορπορίνα, πατίνα και κερί antique σε καφέ χρώμα. Ωστόσο, με την πατίνα χρωματίζεται όλο το έργο μας και γίνεται πιο σκούρο. Ό,τι κι αν διαλέξετε με ένα πινελάκι-σφουγγαράκι περνάμε το υλικό μας με πολύ λίγη ποσότητα σε όλη την επιφάνεια.

Στη συνέχεια, βερνικώνουμε το έργο μας με βερνίκι που έχει ως βάση νέφτι ή οινόπνευμα και όχι νερό, γιατί καταστρέφει το έργο.


Μετά από αυτό το έργο μας είναι πανέτοιμο! 

Δείτε στο βιντεάκι βήμα βήμα την εφαρμογή του κρακελέ δυο συστατικών:

8 σχόλια:

 1. Καλησπέρα. To step2 μπορω να περάσω την άλλη μέρα? ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα. To step2 μπορω να περάσω την άλλη μέρα? ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βεβαίως! Και ίσως είναι καλύτερα έτσι γιατί το Step 1 θα έχει στεγνώσει τελείως

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα και πάλι. .Ξανά ΓΙΑ ΤΟ step2. Εάν περάσουν μερικές μέρες? Προσπαθώ να δείξω κρακελε 2συστατικών στ ες φίλες ΜΟΎ. Αλλά βρισκόμαστε μονω μια φωρα την Εβδομάδα . Το κρακελε είναι της pentart. Κάνει μετά από 6 μέρες? Ευχαριστώ

   Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και πάλι. .Ξανά ΓΙΑ ΤΟ step2. Εάν περάσουν μερικές μέρες? Προσπαθώ να δείξω κρακελε 2συστατικών στ ες φίλες ΜΟΎ. Αλλά βρισκόμαστε μονω μια φωρα την Εβδομάδα . Το κρακελε είναι της pentart. Κάνει μετά από 6 μέρες? Ευχαριστώ

   Διαγραφή
  4. Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα!

   Διαγραφή
 3. σε αυγο απο φελιζολ το οποιο εχει περαστει με ασταρι και λευκο χρωμα ακρυλικο γιατι δεν σκαει το κρακελε των δυο συστατικων ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ...να συμπληρωσω οτι δεν εχει γινει καθολου decoupage, δεν εχει περαστει δηλαδη καποιο μοτιβο...
  ευχαριστω πολυ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή