Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Προετοιμάζοντας την επιφάνειά μας για το decoupage

Ένα πολύ σημαντικό βήμα, πριν καν ξεκινήσουμε τη διαδικασία του decoupage, είναι η προετοιμασία της επιφάνειας του αντικείμενου που θέλουμε να στολίσουμε. Για να προετοιμάσουμε μια επιφάνεια προτού κάνουμε decoupage χρησιμοποιούμε κυρίως δυο είδη ασταριών: το primer (πράιμερ) και το gesso (γκέσο). Η διαφορά των δυο ασταριών είναι ότι το gesso είναι παχύρευστο και με αυτό ασταρώνουμε επιφάνειες με μεγαλύτερους πόρους (π.χ. χαρτί, ύφασμα, φελιζόλ, ενώ το primer υπάρχει σε διάφορες πυκνότητες από πολύ ρευστό έως πολύ παχύρευστο, λευκό ή διάφανο. Υπάρχει σε διάφορες συσκευασίες, αλλά και σε σπρέι, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες επιφάνειες, ανάλογα με την πυκνότητα που απαιτείται.

Ωστόσο κάθε επιφάνεια χρειάζεται μια ειδική επεξεργασία.


Τα ξύλινα αντικείμενα είναι αυτά που διακοσμούμε πιο συχνά με το decoupage, είτε αυτά είναι παλιά αντικείμενα που βρίσκουμε στην αποθήκη μας είτε καινούργια. Αν το ξύλο μας είναι παλιό χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία, πριν αρχίσουμε να το δουλεύουμε, καθώς θα πρέπει να το καθαρίσουμε από παλιές μπογιές ή βερνίκια.  Αυτό το καταφέρνουμε με διαβρωτικό, που το βρίσκουμε είτε σε ρευστή μορφή είτε σε σπρέι για πιο ελαφριές περιπτώσεις. Το απλώνουμε με πινέλο στην επιφάνεια και μόλις αυτή φουσκώσει την ξύνουμε με σπάτουλα και κατόπιν την τρίβουμε με γυαλόχαρτο. Στη συνέχεια, την περνάμε με υγρό για σκόρο προκειμένου να την προστατέψουμε και τέλος κλείνουμε τυχόν τρύπες ή πόρους με στόκο. Αφού ο στόκος στεγνώσει καλά τρίβουμε με λεπτό γυαλόχαρτο και καθαρίζουμε τις σκόνες. Στις ρωγμές, στους πόρους και τις ενώσεις του παλιού αντικειμένου έχουν εγκλωβιστεί σκόνες και διάφορες βρωμιές, τις οποίες υπάρχει ο κίνδυνος το ξύλο να τις φέρει στην επιφάνεια του αντικειμένου που έχουν διακοσμήσει. Στο χρωματοπωλείο θα βρούμε sealer (σφραγιστικό), με το οποίο θα περάσουμε την επιφάνειά μας. Μετά από αυτή την διαδικασία το αντικείμενό μας είναι έτοιμο για αστάρωμα με primer. Αν το ξύλινο αντικείμενο είναι καινούργιο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία παρά μόνο λίγο τρίψιμο με γυαλόχαρτο και μετά προχωράμε κατευθείαν στο αστάρωμα. Μπορείτε, πάντοτε μετά το τρίψιμο, να περάσετε στην επιφάνεια με νωπό καθαρό πανί ώστε να καθαρίσει καλά από τα υπολείμματα της μπογιάς και της σκόνης.


Κι εδώ η μεταλλική επιφάνειά μας μπορεί να είναι παλιά. Τότε θα πρέπει να την καθαρίσουμε με ειδικό διαβρωτικό μετάλλων, ώστε να φύγουν οι σκουριές και οι βρομιές. Στη συνέχεια τρίβουμε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο και τέλος την περνάμε με primer. Τα καινούργια αντικείμενα δε χρειάζονται διαβρωτικό. Απλώς τα καθαρίζουμε με ένα πανί και στη συνέχεια τα περνάμε με δυο στρώσεις λευκό primer. Προσοχή: Πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει για δέκα λεπτά το πρώτο χέρι primer, για να περάσουμε το δεύτερο.


Μπορούμε να διακοσμήσουμε μια σειρά από ποικίλα κεραμικά προϊόντα, όπως κεραμίδια (παλιά ή καινούργια), γλάστρες, πιθάρια και διάφορα κεραμικά σκεύη. Για να προετοιμάσουμε το αντικείμενο τρίβουμε την κεραμική επιφάνεια με γυαλόχαρτο, την ξεπλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι, αν υπάρχουν υπολείμματα λαδιού ή γράσου, και ενώ η επιφάνεια είναι ακόμα νωπή την περνάμε με primer, gesso ή ακρυλικό χρώμα.


Οι χάρτινες επιφάνειες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την προετοιμασία, καθώς απορροφούν εύκολα οποιοδήποτε υγρό και μπορεί το σχήμα τους να παραμορθωφεί. Γι’ αυτό για την προετοιμασία χρησιμοποιούμε gesso, primer για καμβά ή gesso σε σπρέι, τα οποία είναι πιο παχύρρευστα και απορροφούνται δυσκολότερα από τη χάρτινη επιφάνεια.


Τα γυάλινα αντικείμενα που μπορούμε να διακοσμήσουμε με decoupage είναι πάρα πολλά: μπουκάλια, ποτήρια, βάζα, πιατέλες και πολλά άλλα. Στα γυάλινα αντικείμενα μπορούμε να κολλήσουμε κατευθείαν το μοτίβο στην επιφάνεια με την κόλλα για decoupage. Αν όμως θέλουμε να τη χρωματίσουμε και με ακρυλικό χρώμα, πρέπει πρώτα να την ασταρώσουμε με gesso ή primer. Τα αστάρωμα είναι απαραίτητο να γίνει σε αυτή την περίπτωση, επειδή η γυάλινη επιφάνεια δεν είναι πορώδης με αποτέλεσμα το χρώμα να μην είναι πολύ σταθερό και με τον καιρό να ξεφλουδίσει πολύ εύκολα. Ασταρώνοντας την επιφάνεια την βοηθάμε να «κρατά» καλύτερα το χρώμα πάνω της.


Μπορούμε να στολίσουμε με decoupage μόνο πλαστικά αντικείμενα που είναι άκαμπτα, τύπου πλεξιγκλάς. Για τις προετοιμάσουμε, αφού βεβαιωθούμε ότι είναι καθαρές, τις περνάμε απλώς με δυο στρώσεις primer.


Με την τεχνική  του decoupage μπορούμε να διακοσμήσουμε ακόμα και υφάσματα. Όμως γι’ αυτό χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις. Όταν θέλουμε να προετοιμάσουμε μια υφασμάτινη επιφάνεια, η οποία δεν είναι χρηστική αλλά διακοσμητική, την περνάμε με παχύρευστο gesso, ώστε να κλείσουν ευκολότερα οι πόροι. Όμως στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμα υλικά και χρώματα που είναι ειδικά για υφάσματα και τα οποία για να τα χρησιμοποιήσουμε, δε χρειάζεται να προετοιμάσουμε την επιφάνειά μας. Αυτά είναι ανεξίτηλα και πολύ βολικά, όταν θέλουμε να διακοσμήσουμε τσάντες, πετσετάκια ή μπλουζάκια που πρόκειται να πλυθούν.


Το φελιζόλ είναι ανάγλυφο και γι’ αυτό χρειάζεται να ασταρώσουμε την επιφάνεια δύο ή και τρεις φορές με το παχύρευστο gesso, για να αποκτήσουμε εύκολα μια λεία επιφάνεια. Στο φελιζόλ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο υλικά με βάση νερού (υδατοδιαλυτά). 


Τα κεριά μπορούν να διακοσμηθούν πολύ εύκολα με την τεχνική του decoupage καθώς δε χρειάζεται καμία απολύτως προετοιμασία. Μπορούμε να κολλήσουμε κατευθείαν το μοτίβο μας με την κόλλα για κερί ή με το ειδικό μικρό σιδεράκι, το οποίο λιώνει επιφανειακά το κερί κι έτσι το μοτίβο ποτίζεται με την παραφίνη και ενσωματώνεται ομοιόμορφα στο κερί.

1 σχόλιο: